Integrative Care
Aktuellt

Trotsade förlamningsdom och steg upp ur rullstolen

14 november, 2013 av David Finer

Läkaren sade att jag aldrig skulle kunna gå igen, men han hade fel.
När Marcus Lilliebjörn steg upp ur sin rullstol på Folkets Hus scen i Stockholm på Patientsäkerhetsdagarna steg också bifallet från 800 vårdpersonal i publiken. Den tidigare ryggmärgsskadade elitgymnasten tillskrev också en kontroversiell alternativmedicinsk energimetod en stor del av sitt tillfrisknande.
Foto: Ulf Hinds                    

Patientcentrering var temat för årets Patientsäkerhetsdagar ordnade av Stockholms läns landsting den 13 och 14 november med identiskt program båda dagarna inför totalt ca 1600 personer.

Märkligt tillfrisknande
Mest uppmärksamhet väckte Marcus Lilliebjörns berättelse mot bakgrund av den korta YouTubefilmen (ett märkligt tillfrisknande) om hans olycka, som visades.                                               


Det var 2011 som Marcus på ett träningsläger landade på huvudet och bröt nacken. Han studerade då som nu vid Kungliga Tekniska Högskolan och var också uttagen till försvarets utbildning av stridsflygare. Efter en tuff rehabilitering skrevs han ut ett halvår senare.

Illustrerar flera hjärtefrågor
Marcus ”fall” användes – med dennes goda minne – under den fortsatta dagen som illustrationsexempel av de andra talarna. Det  gör vi också.

Patientsäkerhetsdagarna i allmänhet och Markus berättelse i synnerhet illustrerade väl den växande betydelsen av flera av I C:s hjärtefrågor, som:

– ett respektfullt bemötande 

– och en god dialog i vården

– inte minst kring KAM, där vi tidigare pekat på behovet av en svensk motsvarighet till och den amerikanska kampanjen Time to Talk (ToT).

ToT-kampanjen uppmuntrar vårdpersonal och patienter att diskutera patienternas användning av komplementära och alternativa behandlingsmetoder.

Det är ofta ett tabubelagt ämne, vilket naturligtvis medför stora potentiella risker, exempelvis vid ogynnsamma samverkanseffekter (interaktioner) mellan naturläkemedel och konventionella läkemedel.

Okänslighet en säkerhetsrisk
På Patientsäkerhetsdagarna sades det rent ut av flera talare att ett respektlöst och okänsligt bemötande i vården ökar risken för olyckor och tillbud och därmed utgör en patientsäkerhetsrisk.

I sin berättelse anonymiserade Marcus sjukvårdspersonalen, både de läkare som utan att visa känslor dömde ut hans möjligheter att gå, och de (främst sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster), som han tyckte stödde honom.

Kontroversiell energimetod
Inte heller namngav han den terapeut eller den ”kontroversiella alternativa egenvårds-energimetoden” som han började med i början av mars 2011 och som hjälpte honom att komma tillbaka efter olyckan.

– Läkaren sade att metoden inte kommer att fungera. Det gav mig ny mental viljestyrka. Men jag lyssnade inte på läkaren. De hade ju ingen aning vad jag testade för någonting. Vad hade hänt om jag hade testat något farligt?

Många frågar Marcus hur han orkade med den ansträngande rehabiliteringen.

”Hur gör man för att ge upp?”

Alla frågar ”varför gav du inte upp”? Men vad skulle jag göra? Jag låg ju där utan att kunna röra mig. Hur gör man för att ge upp?

I paneldiskussionen apostroferade flera av talarna Marcus insatser och bidrag till konferensdagarna.

– Det är bra att Marcus var här själv idag, utan någon personal som presenterade honom. Vi är på väg att få en bättre tilltro till patienternas egen förmåga, sade Anna Nergårdh, chefläkare i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

“Besitter alla verktyg”
I sin inledning av dagen sade hälso- och sjukvårdsdirektören Catarina Andersson Forsman, Stockholms läns landsting:

– Om vi ska satsa på hälsan – som är ett underprioriterat led i sammansättningen hälso- och sjukvård – så måste vi engagera de stora experterna, nämligen patienterna. Vi har pratat om patienten i fokus under 35 år, men nu måste vi ta ett steg närmare patienterna, som besitter alla verktyg för att besegra sin sjukdom. Om vi kan få patienterna att bli mer delaktiga, får vi en effektivare vård.

David Finer

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer inaktiverade.