Integrative Care
Aktuellt

Livligt erfarenhetsutbyte Sverige-Kina inom TCM

17 december, 2015 av David Finer

Intresset för framtida samarbete var stort på båda håll när forskningsstiftelsen I C nyligen gästades av en grupp forskare och administratörer från det stora sjukhuset för traditionell kinesisk medicin (TCM) i Guangdong, Kina.

Den kinesiska gruppen bestod av sjukhusets hedersordförande Mr Yubo Lu, sjukhusdirektören, två läkare, en professor och en tolk. De representerar expertis i bl a traditionell kinesisk medicin, statistik och epidemiologi.

Nobelpris för malaria
Gruppen besökte Sverige i samband med utdelningen av Nobelpriset i medicin eller fysiologi till bl a den kinesiska forskaren Youyou Tu för upptäckten av malarialäkemedlet artemisinin med rötter i TCM.

Besökarna är ansvariga för Guangdong Provincial Hospital of Chinese Medicine i södra Kina. Guangdong är med sina 13 milj invånare Kinas tredje största stad. Sjukhuset startades 1933 och är därmed ett av de äldsta sjukhusen i Kina som använder sig av TCM. Det har 3150 bäddar och tar emot omkring 106 000 patienter per år.

Fortsatt utbyte
Från forskningsstiftelsen I C: s sida deltog tre seniora forskare, administrator och informatör.

Besökarna visade stort intresse och stor sakkunskap vad gäller svenska och internationella förhållanden inom området traditionell, komplementär och alternativ medicin. Meningsutbytet mellan besökarna och värdarna var livligt och initierat. Båda parter uttryckte förhoppningen om ett fortsatt erfarenhetsutbyte.

David Finer

 

 


Kommentarer inaktiverade.