Kultur är bra för hälsan. Patienter med stress, smärta och andra besvär mår bättre av dans, musik, bild, teater och andra kreativa aktiviteter. Nu erbjuds alla vårdcentraler i Sverige gratis material och utbildning om kultur och hälsa. Kulturhälsoboxen är ute på turné.
Kulturhälsoboxen lanserades i slutet av januari. Den innehåller sex små böcker om kultur och hälsa. Ämnena är film/bild, dans, teater, musik, och ”stillhet” (stillhet, mindfulness, kontemplation). Härtill kommer en bok med resultat från forskningsprojektet Kulturpaletten på vårdcentraler.
Varje bok innehåller bidrag av flera forskare och praktiker, bland andra I C-medarbetarna Johanna Hök och Torkel Falkenberg (se närmare innehållsbeskrivning nedan). Här sammanfattas den växande forskningen om och erfarenheterna av de skapande verksamheternas läkande och frigörande roll i hälsa och sjukdom.
Bygger på forskning
Boxen bygger på det tidigare framgångsrika forskningsprojektet Kulturpaletten, som genomfördes med stöd från Svenska PostkodLotteriet, 1,6 & 2,6 miljonerklubben och Uppsala Universitet.
Kulturpalettens främsta målgrupp var utmattade kvinnor. Syftet var att med hjälp av kulturarbetare stimulera kvinnorna på ett långsiktigt och meningsfullt sätt. Utvärdering av projektet visar bland annat att samarbeten upprättats mellan kulturarbetare, näringslivet, företagshälsovård och forskare, så kallade ”kulturhälsoplattformar”.
Allmänt finns sedan flera år ett växande vetenskapligt stöd för kulturens positiva hälsoeffekter. Flera initiativ har tagits på området, också i Sverige, exempelvis Centrum för kultur och hälsa, Göteborgs universitet.
Boxen ska inspirera
Böckerna vänder sig patienter, anhöriga och vårdpersonal. Intresserade vårdcentraler kan rekvirera den gratis. Tanken är att boxen ska stå framme i väntrum på vårdcentraler och inspirera patienter, anhöriga och personal.
Forskargruppen bakom Kulturhälsoboxen är
Utbildning för vårdpersonal
Personal på vårdcentraler får nu uppstartsprogram, inklusive material och utbildning. De utbildas för att kunna – tillsammans med lokala kulturarbetare – erbjuda patienterna kulturaktiviteter. En digital kulturhälsoutbildning för vården är under utveckling. Modellen har prövats med gott resultat i forskningsprojektet Kulturpaletten, som beskrivs närmare här.
I mars-oktober ordnas seminarieserier kopplade till kultur och Kulturhälsoboxen i Göteborg, Malmö, Umeå och Stockholm.
———————————————————————————————————————————
Det här innehåller Kulturhälsoboxen:
1. Filmen förändrar
I film- och bildboken skriver
En patient med smärta berättar:
Under filmblocket kom jag i kontakt med känslor som jag visste fanns där men aldrig tidigare hade kopplat ihop med min smärtproblematik.
2. Kravlös dans som terapi
I dansboken skriver:
En 14-årig flicka berättar:
Alltså man känner sig som att man svettades ut den här gamla skiten som man kommer med från skolan eller vad det är och så öppnar det en helt ny människa inom en. Jag vet inte vad det är men så känner jag i alla fall.
3. Teater spelar roll
I teaterboken skriver:
Eva Bojner Horwitz berättar:
Teaterupplevelserna kunde överraska många patienter bortom deras försvar. De kunde ställa dörren på glänt till djupare delar av sig själva. Överraskningseffekten drabbade dem verkligen.
4. Musik väcker känslor
I musikboken skriver:
Grynet Molvig skriver:
Min vänstra hand hittar ett ackord på ett gammalt piano som står i min farfars finrum(…) Snacka om upptäckarglädje! En ny värld öppnade sig, ett nytt språk, ett alternativ till de skrämmande, främmande orden. Ögonblicket var magiskt.
5. Stillhet förbättrar inlärning
I stillhetsboken skriver
En patient säger:
Jag har blivit mer öppen för olika intryck och tolkningar, även på arbetsplatsen… Jag har lärt mig att det finns fler tolkningar av allting.
6. Kulturpalett ger hopp och sammanhang
I boken om projektet Kulturpaletten skriver:
Redaktörerna skriver:
Resultaten från Kulturpaletten visar att både personal och patienter med relativt små medel har fått tillgång till något som de saknat vid vårdbemötandet – empati, hopp, känsla av ett sammanhang och tillgång till kreativitet. Nu återstår att implementera detta på ett systematiskt sätt inom vårdsystemet.
David Finer
Etiketter: bildterapi, burnout, compassion, CSS, dansterapi, David Finer, empati, Eva Bojner Horwitz, evidens, förändring, Förebyggande åtgärder, Forskning, Gunnar Nerell, Hälsa, I C, integrative care science center, Johanna Hök, känslor, känsloskattning, Karolinska Institutet, komplementär- och alternativmedicin, kontemplation, kreativitet, kultur, Kultur och hälsa, Kulturpaletten, meditation, medlidande, miindfulness, musikterapi, patient, patientcentrering, Prevention, primärvård, psykologi, smärta, stillhet, stress, The Integrative Care Science Center, Töres Theorell, Torkel Falkenberg, utbildning, utbrändhet, utmattning, uttryckande konst, utvärdering, Walter Osika