Källa: SVT Vetenskap
Publicerat: den 14 september 2011
Värdering: 4 av 10 möjliga.
Vad mediainslaget säger: På SVT Vetenskaps hemsida presenteras en studie från British Journal of Nutrition. SVT-artikeln citerar ursprungsartikelns huvudförfattare Elizabeth Jeffery, professor i näringslära vid universitetet i Illinois. Vid en jämförelse med ett pressmeddelande från The Nutrition Society framgår en hög överensstämmelse; journalisten kan ha använt stora delar av pressmeddelandet.
Artikeln bygger på en teststudie på fyra försökspersoner som utöver broccoli ätit kryddor i form av broccoligroddar, senap, pepparrot eller wasabe, som innehåller enzymet myrosinas, vilket ökar livsmedlens cancerförebyggande egenskaper.
Myrosinas är ett enzym som är nödvändigt för bildningen av sulforaphane, som är en cancerförebyggande komponent som finns i korsblommiga grönsaker såsom broccoli. I studien mätte man blodvärden och urin hos fyra testpersoner som ätit endast broccoli, eller broccoli i kombination med någon av kryddorna. Kombinationen gör att maten tas upp i övre delen av matsmältningssystemet, där ämnena gör mest nytta, anger artikelförfattaren.
Proverna visade att de bioaktiva föreningarna som kan skydda mot cancer var mycket högre i de fall där livsmedlen konsumerats tillsammans. Författarna medger att testpersonerna är få men försvarar sig med att detta är fallet med studier av biotillgänglighet hos sulforaphane. I artikeln finns också en faktaruta.
Vad vi anser: Artikeln bygger i hög grad på ett pressmeddelande, vilket betyder att journalisten inte förhållit sig särskilt oberoende till materialet. Det rör sig inte heller om kliniska samband utan indirekta antaganden om möjliga effekter på cancer, dessutom på grundval av endast fyra testpersoner. Trots detta ger rubriken och artikeltexten ett intryck av att det är fastställt att senap och andra kryddor kan skydda mot cancer. Dessa synpunkter drar ned helhetsintrycket.
Vad fick artikeln för poäng?
Kriterier | |
Behandlingens nyhetsvärde | Tillfredsställande |
Behandlingens tillgänglighet | Tillfredsställande |
Behandlingsalternativ | Otillfredsställande |
Sjukdomsmångleri/medikalisering | Tillfredsställande |
Evidens | Tillfredsställande |
Kvantifiering av behandlingseffekt | Otillfredsställande |
Skador av behandlingen | Otillfredsställande |
Behandlingens kostnader | Otillfredsställande |
Kommentar av oberoende bedömare | Otillfredsställande |
Beroende av pressmeddelande | Otillfredsställande |
Total poäng |
4/10 |
Originalartikeln finns att läsa här
Etiketter: British Journal of Nutrition, broccoli, cancer, David Finer, Elizabeth Jeffrey, groddar, kost, KritiKAM, kryddor, kvalitetsgranskning, Media Doctor, pepparrot, senap, sulforaphane, SVT, SVT Vetenskap, The Nutrition Society, tv