Integrative Care
Medieanalys (KritiKAM)

”Experten: Därför är arganolja bra för huden”

28 februari, 2013 av David Finer

Källa: Tidskriften MåBra
Publicerat: 
3 december 2012

Vilken är originalartikeln:
http://mabra.com/experten-darfor-ar-arganolja-bra-for-huden/
Värdering:  Värdering 2 av 10  2 torusbollar av 10 möjliga

Vad mediainslaget säger:  Artikeln innehåller ett antal frågor och svar. I första svaret görs följande obestyrkta medicinska påståenden: “Arganoljan är väldigt rik på antioxidanter och omega-fettsyror, som bevarar huden elastisk och reducerar linjer. Den tas upp snabbt av huden och kladdar inte. Växtsterolerna i oljan är även bra mot akne. Den kan lindra eksem, rosacea och psoriasis också.” I övrigt handlar frågorna om att hitta en bra olja bland alla på marknaden, vilken arganprodukt som bäst passar en “nordisk hy” på vintern, om nötallergiker kan använda arganolja, allmänna hudråd på vintern och betydelsen av produktnamnet. Artikeln är undertecknad av Vivvi Alström.

Länkar från originalartikeln går till tidigare MåBra-artiklar om arganoljan, varav en artikel, där tidningen ”testar” olika arganprodukter. http://mabra.com/mabra-testar-arganolja-for-trotta-vinterhar/. Också här saknas närmare uppgifter om effekter och evidens. Texten lyder: ”Arganoljan hyllas världen över för sina egenskaper. Den ger inte bara nytt liv och näring till slitna hårtoppar, även torr hud och nariga läppar kan uppskatta den i sin renaste form. Vi gav vår testpanel uppdraget att prova några av marknadens ledande märken för att ge torra vinterfrisyren ett lyft.”

Länken till artikeln ”Arganoljan – skönhetsmiraklet alla talar om” http://mabra.com/arganolja-skonhetsmiraklet-alla-talar-om/. Här finns följande obestyrkta medicinska påståenden: ”Arganolja i maten sänker både kolesterol och minskar risk för hjärt- kärlsjukdom och cancer. Samma aktiva ingredienser gör också underverk på utsidan av kroppen. Eftersom arganolja är tunn tränger den snabbt in i huden. Den passar därför extra bra under ögonen, ett område som annars är känsligt för fett. Oljan har också en dokumenterad förmåga att minska uppkomsten av fina linjer. Det rika innehållet av vitamin E motverkar också ärrbildning, påskyndar läkning och lugnar irriterad hud. Dess antiinflammatoriska egenskaper gör den också lämplig för acnehud och psoriasis.” Enligt andra källor har oljan snabbt blivit den kanske mest begärliga och dyraste i världen, vilket fått en mängd olika konsekvenser. Bland annat uppges agrara familjer i Marocko fått bättre ekonomi med bättre utbildningsmöjligheter för flickorna, samtidigt som skogarna där oljan utvinns håller på att helt utarmas.

Vilken är ursprungskällan?  Det saknar uppgift om de ursprungliga informationskällorna, trots formuleringen om ”dokumenterade” effekter. Det är inte lätt att hitta objektiv information om arganoljan (från trädet Argania spinosa) på nätet överhuvudtaget. Sökordet ”argan oil” ger bara 29 träffar på PubMed, men där finns några studier i ansedda tidskrifter av olika effekter, vissa med positiva resultat. En vetenskaplig översiktsartikel – monograph – i Alternative Medicine Review innehåller 40 referenser.  http://www.altmedrev.com/publications/16/3/275.pdf

Vad vi anser: Arganoljan, som kommer från Marocko, kan mycket väl ha positiva hälsomässiga och kosmetiska egenskaper. Det påstås ha höga halter E-vitamin och antioxidanter. De eventuella effekterna dokumenteras emellertid inte alls i MåBras artikel genom närmare förklaringar, evidens, referenser eller liknande. Oljorna har rönt stor uppmärksamhet i väst, sedan de rekommenderats av kända personer som Oprah Winfrey.

I artikeln tas risker i form av allergier upp, dock utan närmare uppgifter om hur vanligt sådana allergiska besvär är eller några källor till påståendet. Vidare tar artikeln inte upp andra eventuella överkänslighetsreaktioner.

Vad fick artikeln för poäng? (sammanvägd poäng av fyra bedömare för varje kriterium)

Kriterier Poäng
Behandlingens nyhetsvärde 1
Behandlingens tillgänglighet 1
Behandlingsalternativ 0
Sjukdomsmångleri/medikalisering 0
Evidens 0
Kvantifiering av behandlingseffekt 0
Skador av behandlingen 0,125
Behandlingens kostnader 0,25
Kommentar av oberoende bedömare 0
Beroende av pressmeddelande 0
Total poäng 2,375, avrundas till 2

 


Kommentarer inaktiverade.