Integrative Care
Medieanalys (KritiKAM)

“Chokladälskare får färre slaganfall”

18 juni, 2012 av David Finer

Källa: Dagens Nyheter
Publicerat: den 11 oktober 2011

Vilken är originalartikeln: Chokladälskare får färre slaganfall
Värdering: Värdering 5 av 10 5 av 10 bollar
Vad mediainslaget säger: I en svensk studie utförd för tio år sedan har 33 000 kvinnor bosatta i Uppsala och Västmanlands län fått besvara frågor om sin chokladkonsumtion. En uppföljning visar att 1549 av dem haft stroke, men antalet strokefall är ca 20 procent mindre bland den femtedel av kvinnorna som åt mest choklad. Forskaren Susanna Larsson tillfrågas, om vi borde äta mer choklad (hon säger att hon inte inte vet men rekommenderar rent chokladpulver för att undvika sockret). Artikeln uppger att tidigare forskning visat att choklad kan vara bra för cirkulationen.
Vilken är ursprungskällan? Susanna C. Larsson, Jarmo Virtamo, Alicja Wolk. Chocolate Consumption and Risk of Stroke in Women. Journal of the American College of Cardiology.  (Den som inte har tillgång till en prenumeration via exempelvis en institution, måste köpa artikeln av förlaget Elsevier).
Vad vi anser:
Artikeln är koncis och neutral om än något knapphändig. Här står ingenting om vilken ”styrka” (kakaoprocent) som chokladen bör ha för att nå den angivna effekten. Sannolikt kan det vara skillnad i effekt mellan exempelvis mjölkchoklad, 80-procentig mörk choklad och rent kakaopulver. Sämst är uppgifterna om behandlingsalternativ, eventuella skador (hit skulle också kunna räknas den teoretiska risken att personer avbryter annan verksam strokeförebyggande behandling med exempelvis läkemedel till förmån för chokladen), evidens, och kommentar av någon beroende forskare.

Artikelförfattaren är anonym, och artikeln kommer från nyhetsbyrån Tidningarnas Telegrambyrå (TT). Eftersom många svenska tidningar prenumerar på TT-material kan man räkna med att samma text dyker upp på många håll. I det här fallet återges  artikeln förutom i Dagens Nyheter också i flera andra tidningar, exempelvis Aftonbladet och MåBra, medan andra som Upsala Nya Tidning (UNT) gör en mer självständig nyhetsrapportering.

Vad fick artikeln för poäng? (sammanvägd poäng av fyra bedömare för varje kriterium)

Kriterier Poäng
Behandlingens nyhetsvärde 1
Behandlingens tillgänglighet 1
Behandlingsalternativ 0
Sjukdomsmångleri/medikalisering 1
Evidens 0,25
Kvantifiering av behandlingseffekt 0.75
Skador av behandlingen 0
Behandlingens kostnader 0
Kommentar av oberoende bedömare 0
Beroende av pressmeddelande 0,5
Total poäng 4,5/10 (avrundas till 5)

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer inaktiverade.