Integrative Care
Forskningsnytt

Träningsresor en växande trend

5 december, 2013 av David Finer

Träningsresor blir alltmer populära. Men hur funkar det? Och måste man vara väldigt vältränad för att åka? I C: s medicinske reporter David Finer rapporterar från en lustfylld resa till Faro i Portugal med bara träningsvärk och en lätt förkylning på minussidan. Svenska Webbbredaktörernas filmare Fredric Ollerstam var också på plats.

Se mer i videoklippet nedan

Vi reste på egen bekostnad med Springtime Travel på en träningsvecka med familjen – barn och barnbarn – till Faro och Monte Gordo på Portugals sydkust. Springtime är en av många svenska researrangörer som numera ordnar resor med träning som tema eller inslag.

Som I C och andra medier nyligen rapporterade finns nu forskning som visar att motion kan förebygga vissa folksjukdomar lika effektivt som läkemedel.

Tre fyra pass om dagen
Dagen börjar vid klockan sju, när de morgonpigga samlas för dagens första löpnings- och stavgångspass. Efter frukost kan man sedan hugga in på ett späckat smörgåsbord av träningsformer med yoga, crossfit, kampsport, stavgång, aerobics, löpning och mycket mer.

– Jag tror det är vanligt att man försöker köra många pass, för att allting verkar roligt. Och en nackdel som jag ser det är att även om man är skadad eller sjuk, så vill man göra allt ändå. Men då är en familjeresa perfekt för då kan man vara med ändå, i sin egen takt, säger Patrik Åberg Nilsson, Stockholm.

 Dottern Sandra, en av de yngre deltagarna, är också positiv:

– Jag tycker allt är superkul. Man får dels prova på nya sporter. Och sedan anmäler man sig kanske till någon klubb därhemma, om man får stort intresse för det. Fast nackdelen är att min kropp inte är anpassad för just så mycket träning. Jag har träningsvärk varje dag när jag vaknar, säger hon.

Skador ovanliga
Många i gruppen under den så kallade familjeveckan tränar tre fyra pass om dagen, och kroppen blir alltmer trött under veckans gång. När man kommer hem från en vanlig charterresa kan det vara trögt att komma igång med träningen igen. Men efter en träningsresa kan man i stället behöva vila upp sig någon dag.

Med undantag för träningsvärk, någon stukning och en lätt förkylning i anslutning till hemresan är skador ändå mycket ovanliga, enligt dem som vi talade med.

Personligen lockades jag att prova på flera pass om dagen, vilket var både roligt och konditionsbefrämjande. Fast typiskt nog blev också jag lätt förkyld på väg hem.

Kraftig ökning
Träningsresor har ökat i popularitet. Liksom hälsoresor i allmänhet.

– Från starten 1986 fram till för tio år sedan var vi nästan ensamma om att ordna träningsresor, men sedan fem sex år tillbaka har ökningen blivit så stor att jag inte längre har koll över alla aktörer. Vi har ökat med omkring tjugo procent årligen sedan 2006 och framåt, berättar Patrik Yderberg, vd och delägare av Springtime Travel.

Att folk skulle resa mer totalt förklarar i varje fall inte hela ökningen. Istället har det blivit vanligare att arrangörer erbjuder hälso- och träningstjänster som inslag i vanliga semesterresor, förklarar Patrik Yderberg vidare.

De flesta kan åka
Jag frågar om träningsresor kan betraktas som en ny folkrörelse, men Patrik Yderberg är tveksam.

– Tyvärr är det ingen folkrörelse. Som så mycket annat är det knappast de 20-30 procent som skulle behöva de här resorna mest som faktiskt åker. Snarare rör det sig om ett medelklassfenomen, människor som är motiverade och har råd att lägga pengar på den egna hälsan.

Köns- och åldersfördelningen är också sned idag. Totalt dominerar kvinnor med 70 procent hos Springtime, och genomsnittsåldern totalt är 45 år. Killar tycks oftare välja golf- och utförsåkningsresor.

Många är också fast i fördomen att träningsresor bara är till för en elit.

        –  Det är också svårt att kommunicera till folk att alla kan åka, att man inte behöver vara i toppform och inte heller sjuk eller i behov av rehabilitering. De flesta genomsnittsmotionärer klarar av det, säger Patrik Yderberg.

Sverige i framkant
Framtidsutsikterna ser goda ut.

– Vår tro om framtiden är att träningsvågen och hälsomedvetenheten kommer att fortsätta, även om den möjligen är något överdrivet hajpad just nu. Det är fortfarande ett intressant område för många aktörer med spridda intressen och utrymme för allt från mindfulness till olika former av mer hardcore fysisk träning.

– Sverige ligger också i framkant i den här utvecklingen internationellt. Exempelvis ligger Norge och även andra höginkomstländer långt efter. Inte minst beror det på att svenska tjejer är så aktiva vad gäller träning och motion, se på det stora antalet deltagare i Vårruset och Tjejmilen exempelvis, säger Patrik Yderberg.

David Finer

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer inaktiverade.