Bilden av alternativmedicinens ädle David i strid mot skolmedicinens elake Goliat får sig en törn i en ny bok av en amerikansk infektionsläkare.
I sin bok ”Do You Believe in Magic? The Sense and Nonsense of Alternative Medicine” (”Tror du på magi? Rimligt och orimligt kring alternativmedicin”) ger dr Paul Offit vid Childrens Hospital i Philadephia enligt tidningen USA Today en mörkare bild.
Kommers utan grund
Offit, som bland annat utvecklat ett vaccin mot en diarrésjukdom, ser alternativmedicinen främst som hårdför kommersialism och dess anspråk som grundlösa.
Det handlar om en industri värd omkring 240 miljarder kronor, som enligt Offit marknadsför obevisade behandlingar med hjälp av rättsprocesser, lobbyister och vänligt sinnade lagstiftare.
I de flesta fall är de verkningslösa men relativt ofarliga och fungerar som “dyra sockerpiller” (placebo) genom människors positiva förväntningar, anser Offit och tar homeopatin som exempel.
Bokens påståenden nyanseras dock av tidningen USA Today med kompletterande inlägg från andra experter.
Kritik mot kosttillskott
I synnerhet riktar Offit in sig mot den omfattande användningen av kosttillskott. Dessa är långt ifrån harmlösa men faller inte under samma strikta kontroll som läkemedel.
Enligt artikeln skickar vissa föräldrar med barnen mängder av kosttillskott när dessa läggs in på sjukhus i USA. Tanken är att vårdpersonalen ska fortsätta ge barnen tillskotten på sjukhuset.
I Sverige är kosttillskott livsmedel och faller under Livsmedelsverkets tillsyn. För att sälja kosttillskott krävs varken godkännande eller registrering, så länge de inte marknadsförs med hälsopåståenden. I så fall klassas de som läkemedel och måste likssom alla läkemedel (inklusive naturläkemedel) registreras och godkännas av Läkemedelsverket.
Oftast onödiga
På livsmedelsverkets hemsida kan man läsa att de flesta av oss inte behöver extra kosttillskott utöver de som finns i en välbalanserad kost, att kosttillskott inte är sjukdomsförebyggande, och att det finns risker med att ta för mycket vitaminer och mineraler.
På den amerikanska marknaden, inklusive nätet, finns över 54 000 varianter av kosttillskott enligt amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. År 2012 rapporterades 50 000 biverkningar av kosttillskott till FDA.
Också i Sverige har Läkemedelsverkets kontroller påvisat problem med kosttillskott. Blyförgiftningar har rapporterats med förorenade ayurvedapreparat. Kosttillskott har också visat sig innehålla verksamma mängder av läkemedel. Det gäller exempelvis underförstått potenshöjande och muskelstärkande medel. Även i Sverige finns rapporter om biverkningar av kosttillskott, exempelvis allvarliga leverskador.
David Finer
Etiketter: användning, Ayurveda, biverkning, David Finer, evidens, Homeopati, kam, KAM användning, kommers, komplementär- och alternativmedicin, kosttillskott, kritik, läkemedel, leverskador, muskelstärkande, naturpreparat, placebo, potens, risk, USA Today