Integrative Care
Forskningsnytt

Så vill vi bli berörda

28 februari, 2014 av David Finer

BeröringEn hudtempererad smekning i en fart av fem centimeter i sekunden. Det är receptet för en optimalt skön beröring enligt forskning från Göteborg.

Att de flesta upplever en ömsint beröring positivt är ingen vild gissning. Lyhörd beröring är dessutom inte bara behaglig utan också helande.

Klassisk svensk massage har gamla anor och traditioner från andra lander rötter som ofta är ännu äldre. Idag pågår också seriös forskning på bland annat taktil beröring, taktil massage eller healing touch, några av alla benämningar på beröring som används i läkande syfte.

Skönaste smekningen
Nu har forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg fastställt vilken typ av beröring som är mest behaglig. De har också funnit att vårt nervsystem är perfekt anpassat för att vi ska reagera på andra människors beröring.

Genom att med hjälp av tunna nålar ”tjuvlyssna” på signaler från så kallade C-taktila nervfibrer kunde de utröna den optimala hastigheten för när dessa nervfibrer reagerar starkest. Det är när smekningen eller strykningen sker med en fart av omkring fem centimeter i sekunden.

– Vi tycks med andra ord ha ett system av nervfibrer vars känslighet för kraft, hastighet och temperatur är exakt kalibrerad för att reagera på en annan människas försiktiga strykning över huden, säger forskaren Rochelle Ackerley i ett pressmeddelande. Ackerley är knuten till både Sahlgrenska sjukhuset och Sahlgrenska Akademin i Göteborg samt till universiten i Liverpool och Manchester.

Även temperaturen spelar alltså roll. Störst respons gav fibrerna på en hudtempererad beröring, men en kall eller varm smekning ger lägre aktivitet.

Beröring betydelsefull
I över 20 år har forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, intresserat sig för beröringens neurologiska mekanismer. Deras fokus ligger just på de C-taktila nervfibrerna i huden.

Forskarnas slutsats är att dessa spelar en viktig roll för att skapa samhörighet mellan människor, inte minst mellan föräldrarna och det nyfödda barnet. Men resultaten har betydelse för alla som arbetar med människor som är i behov av beröring, från nyfödda barn till äldre. Plus för alla oss andra för vilka beröring också är bokstavligen livsviktig.

– Internationella studier har visat att små barn som lider brist på beröring inte fullt ut utvecklar sitt nervsystem. På motsatt sätt kan beröring användas som extra stimulans hos för tidigt födda barn för att stimulera nervsystemets utveckling, säger Rochelle Ackerley.

David Finer

Läs mer

Ackerley R et al. Human C-tactile afferents are tuned to the temperature of a skin-stroking caress. The Journal of Neuroscience.204;34(8): 2879-2883.

Pressmeddelande, Göteborgs universitet 2014-02-19.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer inaktiverade.